Wat hoort in welke afvalbak?

Wat hoort in welke afvalbak?

Je zocht op: japanse duizendknoop (polygonumstok, hollandse bamboe)
Afdanken via:

Gft-container

Let op:

Sommig keuken- en tuinafval kan wel in de biobak, maar kan beter niet op de eigen composthoop in de tuin. In een professionele composteerinstallatie worden namelijk hogere temperaturen bereikt, waardoor bijvoorbeeld onkruidzaad, plagen en plantenziektekiemen onwerkzaam worden. Lever grotere hoeveelheden Japanse duizendknoop en door de buxusmot aangetaste buxus in een gesloten zak bij de milieustraat in, anders is er een risico op verspreiding van de plagen.

Ook gekookte en gebakken etensresten en vlees- en visafval mogen wel in de gft-bak, maar niet op de eigen composthoop. Ze zijn namelijk vaak zout en vet, en ze trekken ongedierte aan.

Mossel- en oesterschelpen mogen in de gft-bak maar zijn keihard en verteren niet in de installatie. 

Een biologisch afbreekbaar zakje (met kiemplant- of OK Compostlogo) kun je prima gebruiken om je keuken- en tuinafval in te verzamelen. Leg er echter geen knoop in, dat composteert lastig. 

Het is:

Groente-, fruit- en tuinafval (gft)

Gft wordt in gesloten composteerinstallaties gecomposteerd. Na een aantal weken is de compost klaar. Gft-compost is als bodemverbeteraar bruikbaar in de tuin en in de land- en tuinbouw. Steeds vaker wordt het gft-afval eerst vergist, wat groen gas oplevert. Een gemeente mag zelf bepalen hoe ze gft inzamelen. In sommige gevallen kan dat afwijken van onze adviezen.