Ga direct naar de inhoud

Olie en vet

Olie En Vet

Dit mag naar de milieustraat, óf naar een speciaal inleverpunt

Je kunt bijvoorbeeld terecht bij verschillende supermarkten, scholen en sportclubs

Goed om te weten

Soms zijn er aan het gebruik van de milieustraat kosten verbonden. Kijk op de site van je gemeente welke voor jou het beste te bereiken is en wat eventuele kosten zijn. 

Milieustraat

Meer over dit advies

Frituurvet en (bak)olie kun je inleveren bij een inzamelpunt bij jou in de buurt. Giet het afgekoelde frituurvet terug in de originele verpakking of in een lege plastic fles. 

Is er geen inzamelpunt in de buurt? Lever het dan in bij de milieustraat van je gemeente. Mocht het echt niet anders kunnen, dan kan je het ook weggooien bij het  restafval. Doe het dan in een afsluitbare verpakking, zoals een melkpak of plastic fles met schroefdop, want olie en vetten vervuilen de afvalbak. 

Handig om te weten

Een restje jus of gestold vet mag bij het  groente-, fruit- en tuinafval  (gft), eventueel opgedept met keukenpapier of verpakt in een krantenpagina.

 Spoel olie en vetten niet door de gootsteen, want ze veroorzaken verstoppingen van het riool. Motorolie en smeervet horen bij het  klein chemisch afval.  

Van afval naar grondstof

De inzamelaars brengen de gebruikte vetten naar de verwerkers. Deze bedrijven scheiden de plastic verpakkingen waar het vet in zat en laten de inhoud bezinken waardoor de pure olie komt bovendrijven. Het plastic wordt gerecycled met andere plastic verpakkingen. De olie wordt via een chemisch proces omgezet in biobrandstof. En daar kunnen auto’s weer op rijden.