Alleen glas waar je doorheen kunt kijken, hoort in deglasbak. Blauw, groen en rood glas bijvoorbeeld. Glassoorten waar je niet doorheen kunt kijken, gooi je weg bij hetrestafval.
Deksels, (maal)doppen, schenkopeningen, etiketten en kurken op glazen potten en flessen kunnen blijven zitten als je ze weggooit? In de fabriek worden die er weer uitgehaald.
Meer over dit advies
Alleen doorschijnend verpakkingsglas hoort in de glasbak. Zwart glas dus niet, maar blauw en rood glas wel.
Andere glassoorten mogen niet in de glasbak, maar horen bij het restafval: Kruiken zijn wel verpakkingen, maar niet van glas, en verstoren de recycling. Vuurvast glas (theeglazen en ovenschalen) en wijnglazen zijn geen verpakkingen en kunnen een andere samenstelling hebben die de glasrecycling verstoort. Vensterglas kun je inleveren als bouw- en sloopafval.
Wanneer de glasbak verdeeld is in kleurbakken, mag blauw glas bij het groene of 'bonte' glas. Een glazen flesje met een dun verflaagje mag ook in de glasbak. Zorg dat je de juiste kleur glas in de juiste bak gooit.
Handig om te weten
Waar laat je wat?
Een losse deksel van blik of van plastic mag bij de gescheiden inzameling van plastic en metalen. Deksels, (maal)doppen, schenkopeningen, etiketten en kurken mogen ook op glazen potten en flessen blijven zitten die de glasbak ingaan. Een klein restje in een glazen verpakking is geen probleem, maar zorg dat de verpakking zoveel mogelijk leeg is (schraapschoon).
Een fles met een restje chemicaliën?
Gooi glazen flesjes met restanten chemicaliën, zoals parfum, in zijn geheel bij het restafval.
Van afval naar grondstof
Het ingezamelde glas gaat naar een fabriek die alles wat geen glas is, zoals deksels, kurken en etiketten, eruit haalt. Daarna worden de glasscherven in kleinere stukken gebroken en gaan ze naar glasfabrieken die er weer nieuwe flessen en potten van maken.
Glas kan eindeloos hergebruikt worden. Nieuw verpakkingsglas bestaat voor gemiddeld 60 procent uit oud glas. Dat bespaart grondstoffen.