Ga direct naar de inhoud

Apparaten

Waar laat je de apparaten uit je huis als ze niet meer werken? Ontdek hier het weggooiadvies en bekijk meteen de extra handige tips.

Ingezamelde apparaten worden milieuvriendelijk verwerkt. Het merendeel van de materialen, zoals staal, aluminium, koper, kunststoffen, glas, hout en PUR-poeder, kunnen daardoor opnieuw gebruikt worden om nieuwe producten mee te maken. Meer weten over apparaten?

De meeste materialen van een koel- of vrieskast kunnen goed gerecycled worden. Het koper en staal uit de kabels krijgt een nieuwe bestemming. Glasplaten gaan naar de glasrecycling. Het kunststof van koelkasten gaat naar de kunststofindustrie en die gebruikt het om nieuwe plastic producten van te maken. 

Ingezamelde accu’s gaan naar verschillende gecertificeerde verwerkers die ze veilig verwerken. Deze fabrieken winnen metalen, zoals nikkel, kobalt en lood, terug uit de accu’s. En van al die teruggewonnen materialen worden weer nieuwe producten gemaakt, zoals een fiets, dakgoot of een kaasschaaf. 

Batterijen van kleine elektrische apparaten horen bij het klein chemisch afval (kca). Er zitten namelijk (schadelijke) stoffen in die zorgvuldig verwerkt moeten worden. Gooi het daarom nooit bij het restafval, het kan dan brand veroorzaken.

Alle batterijen, zoals knoopbatterijen, alkaline batterijen, lithium batterijen, worden verschillend gerecycled. Ongeveer 95% van de nikkel, kobalt en koper in batterijen wordt weer opnieuw gebruikt. Batterijen bevatten ook andere metalen die volledig herbruikbaar zijn, zoals zink, ijzer en staal. Van het zink worden dakgoten gemaakt, van het staal worden spijkers en staaldraad gemaakt. Met nikkel worden nieuwe batterijen gemaakt. 

Metalen, zoals staal (ijzer), aluminium, koper, lood en zink, zijn heel waardevol als grondstof en oneindig te recyclen. Na inzameling en sortering worden ze omgesmolten en dan kunnen er weer nieuwe producten van gemaakt worden, zoals onderdelen van fietsen en auto’s.