Dit gooi je weg via

bak of zak voor plastic, metalen en drinkpakken

Tip

Papier met een zilverlaagje is geen aluminiumfolie en hoort bij het restafval. Aluminiumfolie als verpakking die helemaal leeg is, gooi je weg bij de gescheiden inzameling van metalen. Aluminium wordt na verbranding deels uit de verbrandingsresten van het restafval gehaald en gerecycled, maar dunne delen zoals folie verbranden en die ben je dan dus kwijt.

Metalen verpakkingen kunnen oneindig gerecycled worden. Eerst haalt de verwerker etiketten, plastics en folies van het blik af. Daarna wordt het blik geplet en samen met staal omgesmolten. Zo kunnen er weer allerlei nieuwe dingen van gemaakt worden, zoals frisdrankblikjes, fietsen en autovelgen. Ook blik dat bij het restafval belandt en verbrandt, kan grotendeels gerecycled worden omdat het bestand is tegen de hitte van de verbrandingsoven en uit de as gehaald kan worden.

}

De meeste gemeenten zamelen plastic, metalen verpakkingen (blik) en drinkpakken apart in voor recycling. Er zijn ook gemeenten waar je dit bij het restafval mag gooien. Nascheiden heet dat: dan gaat het restafval naar een fabriek die plastic, blik en drinkpakken uit het andere afval sorteert. Weet je niet zeker hoe het in jouw gemeente is geregeld? Check je gemeentewebsite.

Weggooien voorkomen?

Met deze 10 tips van Milieu Centraal kun je een berg afval voorkomen.

Bekijk de tips

Niet kunnen vinden?