Ga direct naar de inhoud

Schadelijk tuinafval

Schadelijk Tuinafval
Rest

Dit mag bij het restafval, óf naar de milieustraat

Al het afval dat je niet gescheiden kunt inleveren, mag bij het restafval. Het gaat dan om bijvoorbeeld kattenbakvulling, koffiecupjes of een kapot wijnglas.

Goed om te weten

Soms zijn er aan het gebruik van de milieustraat kosten verbonden. Bekijk online welke milieustraat voor jou het beste te bereiken is en wat eventuele kosten zijn. 

Milieustraat

Meer over dit advies

Gooi schadelijk tuinafval weg bij het restafval en niet op de  eigen composthoop. Plagen kunnen via de eigen composthoop verspreid worden. Denk aan de buxusmot, boomwurger, watersla, alsemambrosia (ook wel bekend als ambrosia), waternavel, de Japanse duizendknoop of andere  invasieve soorten  die op de  Unielijst  staan. 

Handig om te weten

Heb je grote hoeveelheden schadelijke planten? Lever deze dan in een gesloten zak bij de milieustraat in en zeg wat er in de zak zit, zodat de milieustraat het op de juiste manier kan afvoeren.

Hierop bestaat één uitzondering: plantenresten met de schimmel Phytophthora (o.a. aardappelziekte). Deze kan alleen worden afgedankt via het restafval, omdat ook via de milieustraat niet kan worden gegarandeerd dat ze onschadelijk worden gemaakt. 

Van afval naar grondstof

Composteringsinstallaties maken van ons groente-, fruit- en tuinafval compost en groen gas. De land-en tuinbouw gebruikt die compost als bodemverbeteraar zodat gewassen beter groeien. Je kunt compost ook voor je eigen tuin gebruiken. Het gas wordt onder andere gebruikt om huizen te verwarmen. Meer weten over groente-, fruit- en tuinafval?