Ga direct naar de inhoud

Plastic verpakking van natuurlijk materiaal (niet-composteerbaar)

Plastic Verpakkingen Blik Drinkpakken

Dit mag bij het pmd

Dat is een aparte bak of zak voor plastic, metalen en drinkpakken.

Gaat het om blik?

Dan kun je het ook inleveren in bijvoorbeeld de supermarkt. Op blik zit vaak statiegeld. 

Meer over dit advies

Biobased verpakkingen, ofwel verpakkingen van natuurlijk materiaal, kunnen composteerbaar of niet-composteerbaar zijn. Als het niet-composteerbaar plastic is, mag het in de bak of zak voor  plastic, metalen en drinkpakken  (pmd). Bio-PE en bio-PET zijn gemaakt van plantaardige grondstoffen, maar chemisch gelijk aan PE en PET gemaakt van fossiele grondstoffen. Bio-PE en bio-PET kunnen daarom gerecycled worden en mogen in bak of zak voor plastic, metalen en drinkpakken.

Plastic verpakkingen van natuurlijk materiaal dat composteerbaar is, kan niet worden gerecycled en hoort bij het restafval. 

Van afval naar grondstof

Het plastic wordt in een sorteringsfabriek eerst verder gescheiden in verschillende plasticsoorten. Deze gaan daarna door een versnipperaar, worden gewassen en tot kleine korrels vermalen. Van die korrels kunnen weer nieuwe plastic producten worden gemaakt, zoals shampooflessen, broodtrommels en emmers. Bij gemeenten waar je plastic verpakkingen bij het restafval gooit, zit er een stap tussen. Dan haalt een zogenaamde nascheidingsinstallatie eerst de plastic verpakkingen uit het restafval. 

De meeste gemeenten zamelen plastic, metalen verpakkingen (blik) en drinkpakken apart in voor recycling. Er zijn ook gemeenten waar je dit bij het restafval mag gooien. Nascheiden heet dat: dan gaat het restafval naar een fabriek die plastic, blik en drinkpakken uit het andere afval sorteert. Weet je niet zeker hoe het in jouw gemeente is geregeld? Check je gemeentewebsite.