Ga direct naar de inhoud

Pmd-afval

Afval Kind Plastic

Plastic verpakkingen zijn bijvoorbeeld plastic yoghurtbekers, plastic fruitbakjes en plastic verpakkingen om groente, brood en wc-papier. Metalen verpakkingen zijn bijvoorbeeld bierblikjes, frisdrankblikjes, conservenblikken en aluminium schaaltjes. Ook cupjes van waxinelichtjes en aluminiumfolie vallen onder metalen verpakkingen.

In de meeste gemeenten gooi je plastic verpakkingen samen met metalen, plastic en drinkpakken weg. Er zijn ook gemeenten waar je plastic verpakkingen, blik met het restafval kunt weggooien, dan haalt een fabriek het blik eruit. Drankblikjes waar statiegeld op zit kun je apart inleveren.

Plastic producten, zoals plastic tuinstoelen, speelgoed en CD-hoesjes, kunnen voor recycling worden ingeleverd bij de milieustraat van de gemeente.

Een plastic statiegeldfles kun je inleveren bij de supermarkt. Je krijgt het statiegeld terug en de fles wordt gerecycled. Bijna alle statiegeldflessen worden weer ingeleverd.

Bronscheiding, nascheiding of diftar?

Het hangt af van waar je woont of je plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken (PMD) apart moet inleveren. Lees meer over de keuze van je gemeente voor bronscheiding, nascheiding of diftar.

Naar de uitleg

Het plastic wordt in een sorteringsfabriek eerst verder gescheiden in verschillende plasticsoorten. Deze gaan daarna door een versnipperaar, worden gewassen en tot kleine korrels vermalen. Van die korrels kunnen weer nieuwe plastic producten worden gemaakt, zoals shampooflessen, broodtrommels en emmers.

Bij gemeenten waar je plastic verpakkingen bij het restafval gooit, zit er een stap tussen. Dan haalt een zogenaamde nascheidingsinstallatie eerst de plastic verpakkingen uit het restafval. 

De meeste gemeenten zamelen plastic, metalen verpakkingen (blik) en drinkpakken apart in voor recycling. Er zijn ook gemeenten waar je dit bij het restafval mag gooien. Nascheiden heet dat: dan gaat het restafval naar een fabriek die plastic, blik en drinkpakken uit het andere afval sorteert. Weet je niet zeker hoe het in jouw gemeente is geregeld? Check je gemeentewebsite. 

Plastic verpakkingen mogen in de pmd-bak, zolang deze niet groter zijn dan 75 cm, niet zwaarder wegen dan 500 gram én niet meer dan 5 liter inhoud hebben. Als de verpakking groter of zwaarder is, of het is een plastic product, dan moet je het gescheiden inleveren bij de milieustraat. Plastic apparaten met een stekker of (plek voor) een batterij horen altijd bij het afval van elektrische apparaten.

Eerst haalt de verwerker etiketten, plastics en folies van het blik af. Daarna wordt het blik geplet en samen met staal omgesmolten. Zo kunnen er weer allerlei nieuwe dingen van gemaakt worden, zoals frisdrankblikjes, fietsen en autovelgen. Ook blik dat bij het restafval belandt en verbrandt, kan grotendeels gerecycled worden omdat het bestand is tegen de hitte van de verbrandingsoven en uit de as gehaald kan worden.

Van statiegeldflessen kunnen weer nieuwe verpakkingen voor voedingsmiddelen worden gemaakt. Doordat de ingeleverde statiegeldflessen allemaal uit hetzelfde materiaal bestaan, is sorteren niet nodig en kunnen ze makkelijk gerecycled worden.

De statiegeldflessen worden versnipperd en omgesmolten tot nieuwe flessen.

Spuitbussen van slagroom en deodorant mogen niet in de zak of bak voor plastic, metaal en drinkpakken vanwege de drijfgassen die er nog in kunnen zitten. Die spuitbussen gooi je weg bij het restafval.

Lever de verpakkingen zo leeg mogelijk in, dat vergemakkelijkt de sortering en recycling. 

Als je het plastic, metalen en drinkpakken in een zak verzamelt om op straat te zetten voor de inzameling, kun je het beste een doorzichtige zak gebruiken. Dan ziet het afvalbedrijf direct of het goede afval erin zit. Heb je hiervoor een aparte kliko? Dan kun je het daar gewoon los in gooien. 

Let op: statiegeldblikjes kun je inleveren in bijvoorbeeld de supermarkt.