Je zocht op 'TL-, spaar- of ledlamp'


TL-, spaar- of ledlamp

Tl Lamp Spaarlamp Ledlamp

Dit gooi je weg via

inleverbakken bij diverse winkels, of bij de milieustraat

Tip

Energiezuinige lampen, zoals ledlampen, spaarlampen en tl-lampen, kun je apart inleveren bij de inleverbakken in diverse winkels. Zo zorg je dat het kleine beetje kwik in de spaar- en tl-lamp milieuvriendelijk verwerkt wordt. Led-lampen moeten ook in de inleverbakken, omdat er bruikbare materialen in zitten. Leg de kapotte lamp bij je boodschappentas. Neem 'm mee naar de winkel als je boodschappen doet. Led-lampen mogen ook in de bak voor spaarlampen.

Wees voorzichtig met spaarlampen en tl-buizen, zorg dat ze niet breken. Breekt een spaarlamp toch? Open de ramen, zet luchtbehandelingssystemen uit en laat iedereen rustig de ruimte verlaten. Doe de binnendeur achter je dicht en lees de instructies van het RIVM. Na 15 minuten luchten kun je de scherven met rubber handschoenen aan opruimen en de restjes met een vochtige doek. Alleen als het echt niet anders kan en alleen op tapijt kun je een stofzuiger gebruiken. Vervang je stofzuigerzak. De restanten van de lamp kun je bij de milieustraat inleveren als klein chemisch afval.

Bij het recyclen van lampen worden het glas, de metalen, het kwik en het fluorescerende poeder uit de lampen teruggewonnen en hergebruikt. Circa 92 procent van de grondstoffen van de lampen komt terug in nieuwe producten.

}
20200213 MC Teaser RGB

Weggooien voorkomen?

Met deze 10 tips van Milieu Centraal kun je een berg afval voorkomen.

Bekijk de tips

Niet kunnen vinden?